Αναστολή συμβάσεων: Σήμερα ξεκινούν οι δηλώσεις για τον Μάρτιο

311

Με βάση το μοντέλο του Φεβρουαρίου, δηλαδή με υποχρεωτική προαναγγελία ξεκινούν σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου, στο σύστημα «Εργάνη» οι δηλώσεις για τις αναστολές του Μαρτίου.

Οι εργοδότες, κλειστοί με κρατική εντολή αλλά και πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, θα πρέπει να δηλώσουν έως την Κυριακή 7 Μαρτίου τους εργαζόμενους που θα θέσουν σε αναστολή για ολόκληρο το μήνα η κατά διαστήματα. Αποδεκτές είναι και οι δηλώσεις με αναδρομική ισχύ

από την 1η Μαρτίου.

Ωστόσο από τις 8 Μαρτίου οι εργοδότες υποχρεούνται να τις προαναγγείλουν στο «ΕΡΓΑΝΗ» τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξής τους. Για παράδειγμα, εργοδότης που θα δηλώσει αναστολή σύμβασης την Τρίτη 9 Μαρτίου, αυτή θα μπορεί να ισχύει από την Τετάρτη 10 Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση, για τις πρώτες 9 ημέρες του Μαρτίου ο εργοδότης θα οφείλει μερίδιο του μισθού στον εργαζόμενο.

Υπενθυμίζεται πως σε αναστολή σύμβασης τον Μάρτιο μπορούν να δηλωθούν πλέον όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο εργασίας περίπου ένας στους δυο μισθωτούς στην χώρα, πέρασαν εδώ και ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημία (Μάρτιος 2020- Φεβρουάριος 2021) από το καθεστώς της αναστολής σύμβασης.

Συγκεκριμένα σε αναστολή τέθηκαν 1,13 εκατ. εργαζόμενοι οι οποίοι έλαβαν συνολικά 2,4 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέσα στο 12μηνο.

Παράλληλα στις 15 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για τις μονομερείς δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για τα 534 ευρώ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου από τις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων:

· Ξεναγοί και όσοι αποφοίτησαν 2019 και 2020 από διετούς φοίτησης Σχολές Ξεναγών

· Τουριστικοί συνοδοί

· Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο έτους 2019, σε τουριστικές επιχειρήσεις με ΚΑΔ 79.11 «Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων», 79.12 «Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών», 79.90 «Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες», εφόσον δεν επαναπροσλήφθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο του 2020.

· Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα από τον Οκτώβριο 2019 έως και τον Μάρτιο 2020 και δεν επαναπροσλήφθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τις 16 Φεβρουαρίου 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here