24 C
New York
Δευτέρα 15-07-2024
spot_img

Το Αζερμπαιτζάν χώρος συνύπαρξης διαφόρων πολιτισμών

 

Του Αnar Huseynov Πρέσβη του Αζερμπαιτζάν στην Ελλάδα

Η πολυπολιτισμικότητα είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη αρχή της ειρηνικής συνύπαρξης, που βασίζεται στην ανεκτικότητα των σχέσεων μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πολυπολιτισμικότητας είναι η αλληλεγγύη και η ανεκτικότητα. 

Το Αζερμπαϊτζάν, ως χώρος συνύπαρξης διαφόρων πολιτισμών, είναι γνωστό εδώ και αιώνες ως μια χώρα, όπου σχηματιζόταν ένα περιβάλλον εθνικής και πολιτιστικής πολυμορφίας, όπου εκπρόσωποι διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών συμβιώνουν σε συνθήκες ειρήνης, ευημερίας, αμοιβαίας κατανόησης και διαλόγου. Και ο φιλελευθερισμός σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών  λαών, εθνικοτήτων και θρησκειών είναι εγγενής στη νοοτροπία του λαού του Αζερμπαϊτζάν. Σε όλα τα στάδια της ιστορίας στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν δημιουργούνταν στενές σχέσεις μεταξύ εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων και δεν είχαν παρατηρηθεί γεγονότα διακρίσεων για εθνικούς, θρησκευτικούς και φυλετικούς λόγους. Η πολυπολιτισμικότητα για το Αζερμπαϊτζάν δεν αποτελεί μόνο μια εθνική πολιτική, αλλά είναι τρόπος ζωής.

Το Αζερμπαϊτζάν, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού αποτελείται από σιίτες μουσουλμάνους, αναφέρεται ως σπίτι και από άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών και των εβραίων. Ο σεβασμός και η ανεκτικότητα προς τις εθνικές μειονότητες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της χώρας κατά την αρχαιότητα, στην εποχή του δρόμου του μεταξιού και στις μέρες μας. Από τότε που το Αζερμπαϊτζάν απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση, οι μειονότητες εκπροσωπούνταν στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας.

Πολλές διαφορετικές πολιτιστικές κοινότητες λειτουργούν στο Μπακού. Ανάμεσά τους υπάρχουν οι κοινότητες: Ρώσων, Ουκρανών, Λάκ, Λεζγκί, Σλάβων, Τατ, Τατάρων, Γεωργιανών, Ίνγκιλ, Ταλίς, Αβάρων, Μεσκέτων Τούρκων, Ευρωπαίων και Ορεινών Εβραίων, Γερμανών και Ελλήνων. Γενικότερα, σε όλες τις περιοχές όπου κατοικούν εθνοτικές μειονότητες υπάρχουν τέτοιες κοινότητες. Αυτό μας επιτρέπει να πούμε ότι κατά την περίοδο που σε διάφορες περιοχές του κόσμου αυξάνονται τα φαινόμενα όπως η ξενοφοβία, ένα είδος διαθρησκευτικού διαλόγου και ανεκτικότητας έχει δημιουργηθεί στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως ιδιαίτερο παράδειγμα για πολλές χώρες του κόσμου και της  παγκόσμιας κοινότητας. 

Σήμερα, πάνω από το 90% του πληθυσμού της χώρας είναι μουσουλμάνοι, και παράλληλα  με τα τζαμιά,  λειτουργούν πολλές εκκλησίες και συναγωγές.

Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα ανεκτικότητας του Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης η θερμή και αδελφική στάση απέναντι στους εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε ποτέ αντισημιτισμός στο Αζερμπαϊτζάν και ότι οι Εβραίοι δεν ένιωσαν ποτέ ξένοι. Ο αρχαίος οικισμός “Κράσναγια Σλομπόντα”, ο μόνος και μοναδικός τόπος παγκοσμίως που πυκνοκατοικείται από Εβραίους, είναι μια πραγματική υπερηφάνεια του Αζερμπαϊτζάν. Επίσης, χτίστηκαν δύο συναγωγές και το μεγαλύτερο εβραϊκό εκπαιδευτικό κέντρο στον Νότιο Καύκασο.

Χάρη στην στοχοπροσηλωμένη πολιτική του αρχηγού κράτους, σήμερα το Αζερμπαϊτζάν παρουσιάζει στον κόσμο το δικό του πρότυπο πολυπολιτισμικότητας. Στις 28 Φεβρουαρίου 2014, ιδρύθηκε το Ινστιτούτο του Κρατικού Συμβούλου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με διεθνικά, διαθρησκευτικά και πολυπολιτισμικά ζητήματα και στις 15 Μαΐου 2014, με Διάταγμα του Προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεβ, ιδρύθηκε το Διεθνές Κέντρο Πολυπολιτισμικότητας του Μπακού, το μοναδικό μέχρι τώρα στον κόσμο. 

Παράλληλα, από το 2008 διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στο Μπακού το Διεθνές Φόρουμ για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο, το οποίο αποτελεί μια πλατφόρμα για τον συντονισμό των διεθνών προσπαθειών με στόχο την ενίσχυση της ανεκτικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης, την καταπολέμηση των διακρίσεων, του εξτρεμισμού και της ξενοφοβίας στην κοινωνία. 

Σε αναγνώριση των προσπαθειών του Αζερμπαϊτζάν για την προώθηση των αξιών της πολυπολιτισμικότητας και του διαπολιτισμικού διαλόγου, το 7ο Παγκόσμιο Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τη Συμμαχία των Πολιτισμών πραγματοποιήθηκε στο Μπακού στις 25-27 Απριλίου 2016. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, τέθηκαν θέματα που σχετίζονται με νέες προκλήσεις και απειλές, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των διακρίσεων, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της καταπολέμησης του επιθετικού αυτονομισμού, καθώς και μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου και στην προώθηση της πολυπολιτισμικότητας.

Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος Χεϊντάρ Αλίγιεβ συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της πολυπολιτισμικότητας και της ανεκτικότητας στη Δημοκρατία. Στο πλαίσιο του έργου του Ιδρύματος «Διεύθυνση Ανεκτικότητας – Αζερμπαϊτζάν», πραγματοποιούνται  ανοικοδόμηση και αποκατάσταση πολλών τζαμιών, εκκλησιών, ναών τόσο στο Αζερμπαϊτζάν όσο και στο εξωτερικό. Με βάση μια διμερή συμφωνία για την αποκατάσταση των ρωμαϊκών κατακόμβων που υπεγράφη μεταξύ του Ιδρύματος και της Αγίας Έδρας, αποκαταστάθηκαν οι Κατακόμβες των Αγίων Μαρκελλίνου και Πέτρου.

Το Ίδρυμα επίσης παρείχε οικονομική βοήθεια για την αποκατάσταση πέντε κουφωμάτων του καθεδρικού ναού του Στρασβούργου που χρονολογούνται από τον δέκατο τέταρτο αιώνα, πραγματοποίησε την αποκατάσταση αρχαίων μνημείων που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1979 στο πάρκο του παλατιού των Βερσαλλιών στο Παρίσι και συνέβαλλε στην αποκατάσταση επτά εκκλησιών που ανήκουν στους δέκατο και δωδέκατο  αιώνες στον νομό Όρν της Γαλλίας. Ο προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος «Τραπεζίτσα» που βρίσκεται στη βουλγαρική πόλη Βελίκο Τάρνοβο αποκαταστάθηκε επίσης με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χεϊντάρ Αλίγιεβ.  Το Ίδρυμα πραγματοποίησε τη συντήρηση και την αποκατάσταση των τειχών του μνημείου, δημιούργησε ένα δρομάκι για τους τουρίστες, το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την επισκευή και συντήρηση τριών μεσαιωνικών εκκλησιών που βρίσκονται στον χώρο. Παρείχε ακόμα υποστήριξη για την αποκατάσταση του Μουσείου του Καπιτωλίου στη Ρώμη. 

Το Αζερμπαϊτζάν, διαδραματίζοντας τον ρόλο της γέφυρας μεταξύ δύο διαφορετικών πολιτισμών, αυξάνει την επιρροή του τόσο στην Ανατολή, όσο και στη Δύση. Αυτή η ιδέα αντανακλάται επίσης στην εξωτερική πολιτική του κράτους μας. Το Αζερμπαϊτζάν είναι πλήρες μέλος διεθνώς αναγνωρισμένων οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και τον Οργανισμό για τη Δημοκρατία και Οικονομική Ανάπτυξη. Το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει με επιτυχία τη διαδικασία ένταξης στην Ευρώπη στο πλαίσιο του έργου «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles